ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ READ-IN-CLUB

Το έργο READ-IN-CLUB—READ-INg for CultUres Over Borders— περιλαμβάνει 6 εταίρους (CulturePolis, Hellenic Foundation for Culture, iTStudy, Slovene Writers’ Association, Sršen Ivan—Sandorf Publishing, and iED) από 5 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία και Κύπρο) και δημιουργήθηκε από την ανάγκη να εφοδιαστεί η κοινωνία μας, με εκείνες τις δεξιότητες και ικανότητες που είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της γρήγορης αλλά ταυτόχρονα ομαλής ανάκαμψης από την κρίση του COVID 19.

Στο READ-IN-CLUB, η τέχνη της λογοτεχνίας και ο θεσμός των λεσχών βιβλίου και των αναγνωστικών κοινοτήτων, μαζί με τη δύναμη της ψηφιακής τεχνολογίας, διευκολύνουν και ενισχύουν την ανάπτυξη της άτυπης μάθησης και του διαλόγου και δημιουργούν ένα υποστηρικτικό πολιτιστικό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να γίνουν καινοτόμοι και αποτελεσματικοί στη δια βίου μάθηση.

Στο πλαίσιο αυτό, το READ-IN-CLUB απευθύνεται σε επαγγελματίες του κλάδου του βιβλίου οι οποίοι οργανώνουν και συντονίζουν τη λειτουργία λεσχών ανάγνωσης ή άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη λογοτεχνία, όπως: συγγραφείς, μεταφραστές, διευθυντές και εκπρόσωποι ιδιωτικών και δημόσιων βιβλιοθηκών, συντονιστές λεσχών ανάγνωσης/λεσχών βιβλίου, διευθυντές εκδοτικών οίκων και λογοτεχνικών οργανισμών, συντάκτες  και εκδότες.

ΣΤΟΧΟΙ

Οι στόχοι του READ-IN-CLUB είναι:

  1. Η ανάπτυξη μιας διατομεακής προσέγγισης για συνεργασία — εδραιωμένη στις αξίες της ΕΕ, οι οποίες δημιουργούνται και μεταδίδονται μέσα από την τέχνη της λογοτεχνίας.
  2. Η διαχείριση  της πρόκλησης της ενσωμάτωσης της εκπαιδευτικής διάστασης των λεσχών ανάγνωσης για κοινωνική συμπερίληψη και διαπολιτισμικό διάλογο στην "ψηφιακή μετά -COVID 19 ατζέντα", των εμπλεκομένων στον κλάδο του βιβλίου.
  3. Η ενδυνάμωση των συντονιστών των λεσχών ανάγνωσης, μέσα από την ενίσχυση των εκπαιδευτικών τους δεξιοτήτων και των ψηφιακών τους γνώσεων καθιστώντας τους "Λογοτεχνικούς Μέντορες" για το διαπολιτισμικό διάλογο.
  4. Η ανάπτυξη μιας ψηφιακής πλατφόρμας λεσχών ανάγνωσης, με καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία και μεθοδολογίες περιεχομένου, για την επιτυχή ικανοποίηση των αναγκών των συντονιστών λεσχών ανάγνωσης και των κοινοτήτων τους και την ενδυνάμωσή τους σε όλα τα επίπεδα.

ΣΕ ΤΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ;

Το READ-IN-CLUB βασίζεται στα εξής:

Η Λογοτεχνία και οι Αξίες της ΕΕ.

Η λογοτεχνία είναι ένα σημαντικό μέσο δημιουργίας του κόσμου, που αντανακλά, ενισχύει αλλά ταυτόχρονα δομεί τoυς κανόνες και τις αξίες με τις οποίες ζουν οι πολίτες (Baumbach, 2009).

Η σημασία της λογοτεχνίας για την επικοινωνία και τη μετάδοση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία, ο σεβασμός, η ισότητα, η συμπερίληψη και η ανεκτικότητα έχει διαμορφωθεί και εδραιωθεί στην ΕΕ μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι το Βραβείο Λογοτεχνίας της ΕΕ (EUPL) το οποίο αποσκοπεί στην προστασία και στην προώθηση της πλούσιας πολιτιστικής και γλωσσικής πολυμορφίας της ΕΕ για την  προώθηση κοινών ευρωπαϊκών αξιών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων.

Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί το Literature Across Frontiers (LAF), το οποίο είναι μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ανταλλαγή λογοτεχνίας, τη μετάφραση και τη συζήτηση για τη διαμόρφωση πολιτικών με στόχο την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου μέσω της λογοτεχνίας. Πράγματι, «η ευρωπαϊκή λογοτεχνία είναι ένα θεμελιώδες συστατικό των πολιτιστικών μας ταυτοτήτων και μέσω της μετάφρασης, συμβάλλει στο να  δημιουργηθεί ένας κοινός πολιτιστικός χώρος», όπως δήλωσε ο κ. Valer-Daniel Breaz, Υπουργός Πολιτισμού και Εθνικής Ταυτότητας της Ρουμανίας, κατά τη διάρκεια του εορτασμού του EUPL το 2019 (source).

Οι Λέσχες Ανάγνωσης ως Περιβάλλον «Δια Βίου Μάθησης»

Η τέχνη της λογοτεχνίας και ο θεσμός των λεσχών βιβλίου και των αναγνωστικών κοινοτήτων ανήκουν στον Δημιουργικό και Πολιτιστικό Τομέα (ΔΠΤ) και αποτελούν δυναμικούς παράγοντες για την ενίσχυση της άτυπης μάθησης και του διαλόγου, διασφαλίζοντας την ελευθερία της έκφρασης, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, προωθώντας την ενσωμάτωση και καταρρίπτοντας τα κοινωνικά και πολιτισμικά εμπόδια.

Σύμφωνα με την έρευνα της UNESCO (2019), τα υποστηρικτικά πολιτιστικά περιβάλλοντα, όπως οι λέσχες βιβλίου, είναι πολύ πιθανό να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν ευκαιρίες, ώστε να χρησιμοποιήσουν  και να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητές τους και  να γίνουν αυτόνομοι και αποτελεσματικοί δια βίου μαθητές.

Ο εκπαιδευτικά κρίσιμος και κοινωνικά ουσιαστικός ρόλος των ομάδων ανάγνωσης ήταν πάντα εμφανής σε ακαδημαϊκές μελέτες, όπως για παράδειγμα στην εθνογραφική έρευνα του Sedo (2002): «σε ένα περιβάλλον λέσχης βιβλίου, οι αναγνώστες είναι σε θέση να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους για αύξηση των γνώσεών τους, να καλλιεργήσουν την αγάπη τους για τα βιβλία και να μοιραστούν δεσμούς της κοινότητας».

Ο Κοινωνικός Αντίκτυπος της Πανδημίας στο Δημιουργικό και Πολιτιστικό Τομέα

Ο Δημιουργικός και Πολιτιστικός Τομέας, μαζί με τον κλάδο του βιβλίου, ανήκει σε εκείνα τα τμήματα της κοινωνίας που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση του COVID-19: είναι προφανές ότι τον Απρίλιο του 2020 οι βιβλιοθήκες ήταν κλειστές σχεδόν σε ΟΛΕΣ τις ευρωπαϊκές χώρες (UNESCO, 2020).

Ο κοινωνικός αντίκτυπος αυτής της κρίσης είναι τεράστιος: η ανθρώπινη αλληλεπίδραση έχει πληγεί και οι πολίτες της ΕΕ βιώνουν τη «νέα κανονικότητα», της παραμονής στο σπίτι και της απομόνωσης, θέτοντας τις αξίες της ΕΕ για κοινωνική συνοχή, συμπερίληψη,  διαπολιτισμικό διάλογο, κοινωνική αλληλεπίδραση , κατανόηση του «άλλου» και ανεκτικότητα μέσω της τέχνης και του πολιτισμού σε μεγάλο κίνδυνο.

Υπό το πρίσμα όλων των ανωτέρω και στο πλαίσιο της ανταπόκρισης του προγράμματος  Erasmus+ στην επείγουσα κατάσταση που προκλήθηκε από την COVID-19, το πρόγραμμα του READ-IN-CLUB στοχεύει:

  • Στην ανάπτυξη μιας διακλαδικής προσέγγισης για συνεργασία — εδραιωμένη στις αξίες της ΕΕ, οι οποίες δημιουργούνται και μεταδίδονται μέσα από την τέχνη της λογοτεχνίας.
  • Στη διαχείριση  της πρόκλησης της ενσωμάτωσης της εκπαιδευτικής διάστασης των λεσχών ανάγνωσης για κοινωνική συμπερίληψη και διαπολιτισμικό διάλογο στην "ψηφιακή μετά-COVID ατζέντα" των εμπλεκομένων στον κλάδο του βιβλίου.
  • Στην ενδυνάμωση των συντονιστών των λεσχών ανάγνωσης, μέσα από την ενίσχυση των εκπαιδευτικών τους δεξιοτήτων και των ψηφιακών τους γνώσεων καθιστώντας τους «Λογοτεχνικούς Μέντορες» για το διαπολιτισμικό διάλογο.
  • Στην ανάπτυξη μιας ψηφιακής πλατφόρμας λεσχών ανάγνωσης, με καινοτόμα εκπαιδευτικά εργαλεία και μεθοδολογίες περιεχομένου, για την επιτυχή ικανοποίηση των αναγκών των συντονιστών των λεσχών ανάγνωσης και των κοινοτήτων τους και την ενδυνάμωσή τους σε όλα τα επίπεδα.

ΟΜΑΔΕΣ-ΣΤΟΧΟΙ

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, οι ομάδες στις οποίες απευθύνεται άμεσα το έργο είναι οι επαγγελματίες του κλάδου του βιβλίου που οργανώνουν και συντονίζουν τη λειτουργία λεσχών ανάγνωσης ή άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη λογοτεχνία:

-- συγγραφείς,

-- μεταφραστές,

-- διευθυντές και εκπρόσωποι ιδιωτικών και δημόσιων βιβλιοθηκών,

-- συντονιστές λεσχών ανάγνωσης

-- διευθυντές εκδοτικών οίκων και λογοτεχνικών οργανισμών,

-- εκδότες,

-- συντάκτες.

Τέλος, το έργο θα εκτελεστεί σε διακρατικό επίπεδο προκειμένου να υποστηριχθεί η πανευρωπαϊκή προσπάθεια για ανάκαμψη και η μετά την κρίση ανάπτυξη του Δημιουργικού και Πολιτιστικού Τομέα, προωθώντας δημιουργικές και καινοτόμες λύσεις ως αποτέλεσμα της γόνιμης και δυναμικής συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών οργανισμών εντός της Ε.Ε.

Επιπρόσθετα, η διακρατική προσέγγιση που προωθείται από το READ-IN-CLUB είναι υψίστης σημασίας λόγω της ίδιας της βασικής της ιδέας: του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και εθνικών ταυτοτήτων στο ενιαίο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό το πνεύμα, η διακρατική συνιστώσα του  READ-IN-CLUB ευθυγραμμίζεται με το πρόσφατα δρομολογημένο "Σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη" (2020) (Recovery Plan for Europe (2020)) και τη «Στρατηγική του 2016 για τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις», συνεισφέροντας στην ανταπόκριση της ΕΕ απέναντι στην πανδημία της COVID-19 και στις κοινωνικές προκλήσεις οι οποίες έχουν αναδυθεί.